moncada/rangel

Architecture - Design - Creative Agency

primitives

Primitives is a choral collection of nine displays for small scale items.
Starting from the fascination of Constantine Brancusi’s archetypal podiums for his sculptures, the ambition of this project was to question the dichotomy and the boundaries between the content and the container, the exhibit and the exhibition, replica and authenticity in an endless loop.
Each display has been hand-made in plywood and coated in papier-mâché by graduate students during the Model Making course led by Moncada Rangel Studio in the new Fine Arts &  Design Academy in Syracuse, Sicily, Made Program.

repossi flagship store

Place Vendome, Paris, Frances - Project Architect  with OMA

Based on the idea that the collection of jewelry will be experienced and purchased at three different speeds – fast, slow, very slow - each floor responds to the different paces of shopping. Movement is an integral component of the project. The wall on the ground floor is conceived as a gigantic rotating billboard with three alternating sides: a bronze colored mirror, a traditional mirror, and a display system. The kinetic installation is both display and architecture, transforming the space while adapting to alternating functions. When the jewelry is not displayed, the ground floor is transformed into a pure void, leaving the space free for unlimited occupancies. In the overcrowded retail context of Place Vendome, a “void” is the ultimate form of luxury.

Diptych House

Syracuse, Sicily, Italy

Facing the Ionian Sea, this former fishermen’s house was transformed into a diptych house of one or two units depending on the  number of guests.The idea behind the refurbishment project was to maintain the eclectic use of materials and to bring back the original layout. ‘’When we took out the stucco of the interior walls, we found out that the house has been built gradually, room-by-room and not as a whole project. The fishermen family that lived here was gradually growing throw time, and so did the house.The materials chosen resemble the sea and its ever-changing color. The palette of materials creates a blue polychrome materiality, that vibrates when exposed to the bright natural light.

made labs - authenti-city

Syracuse, Sicily, Italy 

In the era of neoliberalism, nostalgic attention to the past is potentially devastating.
Overly rigid protective norms and blind bureaucracy force new urbanistic and architectural interventions to look like a frozen and fake pre-WWII image of the city, generating an undefined pastiche of “Non-authenti-city”.
The obsession with preserving image ignores substance, content, and structure. The museification of buildings and places does not solve the real issue of maintaining and preserving living urban spaces, but instead transforms their authentic and original diversity into homogenous speculative real estate.
The 8 days of workshops and lectures are conceived as a platform for discussion of the future of cultural heritage 

This is Knoll Pavilion 2016

Salone del Mobile, Milan, Italy - Project Architect  with OMA
For the 55th edition of the Salone Internazionale del Mobile in Milan, OMA designs a new pavilion for Knoll.
This is Knoll Pavilion 2016, using marble walls from Solid Nature and glass panels by Sabine Marcelis, is an asymmetrical composition of movable partitions. Combining a variety of materials - soft to solid, organic to artificial, transparent to opaque - the walls provide the background for the furniture.
The central diagonal sliding walls either separate or open the central space, adapting to the flux of people. The movement, perspective and superimposition of layered surfaces is inspired by Mies van der Rohe collages.

algebraic variation

Wrong Weather shop, Porto, Portugal

Algebraic Variations” is an installation designed for the interior refurbishment of Wrong Weather: a fashion store  in Porto, Portugal. We propose to redraw the configuration of the space with 204 modular structures that can be grouped and combined in various ways to reduce or alter the size and character of the total furniture complex. The structures are all different in height but constant in length (30 cm), so that each one can stand alone or combined with the rest. A “WAVE” of 48 rectangular small tables, a “SPIRAL” of 36 columns and a “DUNE” of 120 rectangular modular structures painted with two different hues of blue, in combination with the concrete floor and the new metal displayers, act as a neutral background for the displayed merchandise of selected designers.

SEOULLO 7017 SKYGARDEN

Seoul, South Korea - Project Architect  with MVRDV
Located in the heart of Seoul, a true plant village has been realised on a former inner city highway in an ever-changing urban area accommodating the biggest variety of Korean plant species and transforming it into a public 983-metre long park gathering 50 families of 24,000 plants.

The linear park is arranged according to the Korean alphabet and designed as a collection of small gardens, each one with its very own composition, perfume, colour and identity. The landscape will change according to the seasons: the bright colours of leaves in autumn of the Aceraceae family (maples), the blossom of cherry trees and rhododendron in spring, the evergreen conifers trees in winter and shrubs and trees bearing fruit in summer.

 

Greek Theatre Scenography

Syracuse, Sicily , Italy - Project Architect  with OMA
OMA's scenography features three temporary architectural devices that reinterpret the spaces of Syracuse's Greek Theatre, which dates from the 5th century BCE.The first intervention, the Ring, is a suspended walkway that completes the semi-circle of the amphitheatre, encompassing the stage and the backstage, and giving actors an alternative way of entering the scene.
The Machine is a fully adaptable backdrop for the plays: a sloping circular platform, seven meters high, mirroring the amphitheater. The backdrop can rotate, symbolizing the passage of 13 centuries during Prometheus's torture; split down the middle, it can also be opened, allowing the entrance of the actors, and symbolizing dramatic events like the Prometheus being swallowed in the bowels of the earth.

Fondaco dei tedeschi

Venice, Italy - Project Architect  with OMA

First constructed in 1228, and located at the foot of the Rialto Bridge across from the fish market, the Fondaco dei Tedeschi is one of Venice’s largest and most recognizable buildings. It was used as a trading post for German merchants, a customs house under Napoleon, and a post office under Mussolini. OMA’s renovation scheme is based on a finite number of strategic interventions and vertical distribution devices that support the new program and define a sequence of public spaces and paths. Each intervention is conceived as an excavation through the existing mass, liberating new perspectives and unveiling the real substance of the building to its visitors, as an accumulation of authenticities.

pizza perez

Syracuse, Sicily, Italy 
The space is divided in half by a fiberglass wall. On one side is the fast-food area and on the other side is the slow-food area where you can sit to take your time eating pizzas and drinking wine.The design emphasizes the social aspects of meeting for dining.  We decided to minimize the volume occupied by 1 single module/table and the distance between modules, so people have to share the same table.
The graphics (by Point Supreme) complement the simplicity of the space; they celebrate the variety and richness of taste in the food served. All the ingredients used are mapped by colors .  A very precise and scientific looking matrix. On the opposite wall a real size zebra is simply the other side of the scientific information: It is colorless, mysterious, surreal .